Het werk van Aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling bij Adiona

Door Ottavia van den Broek | Aandachtsfunctionaris Adiona

Stel je voor dat je als coach in een situatie terecht komt waarin een kind je in de avond appt dat er iets verschrikkelijks is gebeurd en hij/zij niet uit zijn/haar kamer durft te gaan. Een complexe en vooral kwetsbare situatie. Je wilt er zijn voor het kind, maar vooral niet te snel conclusies trekken. Weet dat je in dit soort gevallen altijd bij de Aandachtsfunctionaris van Adiona terecht kan, ook ’s avonds en in het weekend.

Taken en specialisaties
Als Aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling ben ik binnen Adiona gespecialiseerd in het signaleren, bespreken en aanpakken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ik ben jouw sparringpartner bij vermoedens van kindermishandeling. Door nauwkeurig en methodisch te analyseren, komen we tot een vervolgstap waarbij de veiligheid van het kind altijd voorop staat.

Men kan bij mij terecht voor simpelweg advies en ondersteuning daar waar al een ‘niet-pluis’ gevoel is. We lopen samen door de feiten en we proberen de emoties en vooroordelen eruit te halen zodat we samen van een afstand naar de geschetste situatie kunnen kijken. Het vergt betrokkenheid, empathie, duidelijkheid en deels ook professionele afstand.

Vaak word ik benaderd voor situaties waarin kinderen/jongeren/gezinnen in een scheidingssituatie zitten waardoor de casussen meestal best complex zijn. Daarom ben ik groot voorstander van systemisch de situatie in kaart brengen, objectief en zonder oordeel. Kijk bijvoorbeeld of er nog meer kinderen betrokken zijn en hoe hun situatie is. Wanneer je te horen krijgt dat er een kind fysiek wordt mishandeld en dat het al jaren gaande blijkt te zijn, is het vooral van belang dat we snel kunnen schakelen om de hulp voor het gezin in te schakelen.

Voorbeeld complexe casus
Stel je voor dat je als coach een telefoontje krijgt van de moeder van het meisje van 7 dat je al een tijdje behandeld. Dat zij ten einde raad is en niet meer weet wat te doen. Moeder krijgt af en toe van haar oudste zoon (9) te horen dat haar ex, vader van haar twee kinderen, hem heeft geslagen. Oma, moeder van vader, was hierbij aanwezig en heeft hem ook nog eens aan zijn oren getrokken en uitgescholden. Gaandeweg komt moeder er ook achter dat er mogelijk drugs zijn gebruikt in het bijzijn van haar twee kinderen en dat haar ex vaak dronken is en niet de verantwoordelijkheid voor de kinderen draagt. Wat is jouw plek als coach dan? Hoe moet je hiermee omgaan?

De stappen samengevat:

  • Laat de betrokkenen, zoals de moeder of de coach, het hele verhaal op papier zetten in chronologische volgorde.
  • Gebruik bestaande verslagen en notities om een dossier samen te stellen.
  • Schrijf alles zo feitelijk mogelijk op, zonder emoties: observeer gedrag, noteer wat je hebt gezien en gehoord, en beschrijf veranderingen sinds je het kind kent.
  • Betrek de moeder bij het proces en vraag om hulp indien nodig om niets over het hoofd te zien.
  • Bij twijfel welke stappen je moet zetten vraag advies aan mij of bel met Veilig Thuis; niets doen is geen optie bij vermoedens van kindermishandeling.
  • Maak samen met de moeder een melding bij Veilig Thuis en betrek de school hierbij.
  • Adviseer de moeder om een advocaat in te schakelen.
  • Veilig Thuis zal de kinderen interviewen en een rapport opstellen waaruit blijkt of er sprake is van fysieke mishandeling, emotionele mishandeling en/of getuige van huiselijk geweld.

Waarom is het zo belangrijk om advies te vragen?
Als coach sta je er vaak alleen voor, het kan best angstig zijn als je in een situatie terecht komt waarin je moet handelen. Je wil graag helpen maar dat moet wel ook voor jou veilig zijn. Vroege signalering en interventie kunnen het verschil maken voor een toekomst met hoop en herstel. Als Aandachtsfunctionaris ben ik hierbij de onmisbare schakel. Door de opgedane kennis en ervaring binnen en buiten Adiona ondersteun ik jou als coach om de juiste stappen te zetten zodat we diegene kunnen helpen die bescherming en veiligheid nodig heeft.

Actualiteiten
Om jullie zo goed mogelijk te ondersteunen houd ik de actualiteiten en alle ontwikkelingen bij op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het volgen van bij- en nascholing is hier inherent bij.

  • Op Mijn Adiona, onder het tegeltje ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’ worden voortdurend documenten en links toegevoegd die handig of interessant zijn voor het werk van de coaches.
  • De meldcode wordt elke 2 jaar ge-üpdate en goedgekeurd door het LVAK, de organisatie voor Aandachtsfunctionarissen in Nederland, waarbij ik ben aangesloten en jaarlijks bijscholingen volg.
  • En de nieuwe wet- en regelgeving worden gevolgd. Zo weten we ook dat met ingang van 1 juli 2024 de nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht is waarin ook seksuele intimidatie in het openbaar en het sturen van seksueel getinte berichten aan kinderen (sexchatting) dan strafbaar zijn. Meer info is te lezen op deze link.

Heb jij behoefte om een situatie te bespreken? Aarzel niet en bel, mail of app:

Email: aandachtsfunctionaris@adiona.nl

Telefoon/WhatsApp: 06-44008380

 

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!